Boek Een op de acht


 

OVER SANDRA

Sandra Koolmees wordt geboren op 6 maart 1969 in Bergen, Noord-Holland, waar haar ouders een banketbakkerij hebben. Samen met haar zus Marleen heeft ze een onbezorgde jeugd, met veel gezelligheid, sport en vriendinnetjes. Hele zomers worden doorgebracht aan het strand van Bergen aan Zee.

Na de Havo in Alkmaar gaat Sandra naar de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, die ze succesvol afrondt. Ze belandt in Amsterdam en vindt het nog te vroeg om te gaan werken. Een kopstudie is een logische keuze, het wordt Cultuur, Management en Organisatie aan de VU. Ook deze studie rondt ze af en voortaan mag ze drs. voor haar naam zetten.

Haar eerste serieuze werkgever is TempoTeam, waar ze een aantal jaar voor werkt als intercedente voor onder andere de Amsterdam Arena, die dan wordt gebouwd. Tussendoor is er volop tijd voor uitgaan in Amsterdam, reizen, snowboarden, hardlopen en hockey, lekker koken, yoga, schrijven, fotograferen: de lijst van hobby’s en interesses is eindeloos. Daarna volgen een paar wilde jaren bij Boomerang, waarna Sandra besluit dat het tijd is om eens wat verder te kijken: ze vertrekt naar Australië. Aanvankelijk voor een paar maanden – ze zal voor Randstad gaan werken op de Olympische Spelen in Sydney - maar uiteindelijk zal ze anderhalf jaar weg zijn. Een superervaring, waarvan Sandra per mail iedereen op de hoogte houdt van haar avonturen. Daar wordt de basis van haar schrijverschap gelegd, want de mails zijn hilarisch en de observaties scherp en spitsvondig.

Na terugkomst wordt er weer een baan gezocht. Na wat omzwervingen belandt Sandra bij Sanoma Uitgevers en dat blijkt een heel goede zet. Ze werkt een aantal jaar als manager van de Libelle Zomerweek en gaat vervolgens projecten doen binnen Sanoma. In 2005 wordt ze helaas ook voor de eerste keer ziek. Borstkanker is de diagnose. Een zwaar jaar volgt van chemo, bestraling en een borstbesparende operatie. Ze herstelt wonderbaarlijk goed, gaat weer aan het werk bij Sanoma en loopt de NY-marathon. Dan, in juni 2007 treft het noodlot haar weer, de borstkanker is terug. Een enorme klap die ze bijna niet aankan. Maar toch gaat Sandra weer de strijd aan. De borst wordt afgezet en ook haar lymfeklieren worden verwijderd. Ook krijgt ze weer een chemokuur en wordt ze weer, tot haar grote woede, kaal. Helaas blijkt het allemaal tevergeefs. In mei 2009, ze heeft dan net haar boek voltooid tijdens een verblijf van drie maanden in Australië, blijken er uitzaaiingen in haar lever en lymfen te zitten. Ze kan niet meer genezen. Met alles wat ze in zich heeft, probeert ze nog zo veel mogelijk tijd te winnen, maar deze keer is de ziekte onverbiddelijk. Op 15 januari 2010 overlijdt Sandra thuis, temidden van haar dierbaren. Ze laat een onvoorstelbare, oorverdovende leegte achter bij haar ouders, zus, nichtjes, zwager en haar zeer hechte en uitgebreide vriendengroep.